Hospitariánka

Autor: Lenka Bajzíková | 1.6.2015 o 17:06 | Karma článku: 12,23 | Prečítané:  9545x

Schudla som dvanásť kíl za týždeň. Bez srandy. Objavila som totiž novú diétu - pardon, životný štýl - ktorý mi tento zázrak umožnil. Vyskúšať ho môže každý. Stačí stráviť pár dní v nemocnici.

Dobre, priznávam. Veľká časť z tých dvanástil kíl mi bola odňatá chirurgicky a žije si teraz svojím vlastným životom, i keď je to celé ešte v plienkach. Ale nedokážem sa ubrániť pocitu, že som tie zvyšné kilá dala dolu práve vďaka fenoménu nemocničného stravovania, čiže po našom hospitariánstva.

Nikdy som neuvažovala nad tým, že by som na sebe testovala niektorý z moderných stravovacích trendov. Asi preto, že ani jeden z nich nepripúšťa konzumáciu vianočky s maslom a džemom. Hospitaránstvo, naproti tomu, pripúšťa konzumáciu čohokoľvek. Stravu si však nevyberáte vy, ale takzvaný hospitariánsky guru - vedúca nemocničnej vývarovne. V nemocnici nemusíte vykonávať žiadne zbytočné pohybové aktivity, žiadne zdĺhavé varenie ani kupovanie predražených odšťavovačov, aby ste si mohli na raňajky urobiť avokádovo-kurkumový smoothie. Guru sa o skladbu jedálneho lísta ako aj jeho prípravu postará za vás.

Filozofia hospitariánstva je zarážajúco jednoduchá. Všetko jedlo vám nosia z vývarovne v obrovských plastových boxoch mliečnozelenej hlienovitej farby. Chtiac-nechtiac budia dojem, že ich čistia chvatne handrou, ktorá pamätá Zajacovu reformu. Interiér boxu tvorí polievková miska a tanier, z ktorých sa časť obsahu prenášaním rozleje alebo vysype a navzájom premieša. Po otvorení boxu máte preto čo robiť, aby ste z neho pomocou štyroch prstov horúcu misku a tanier vylovili, hoci práve absolvujú výmenu telesných tekutín v termálnom kúpeli. V takmto prípade je úplne jedno, aké jedlo vám vo vývarovni naservírovali. Zaručene vám nebude chutiť. A keď vám nechutí, logicky nemôžete pribrať. Také prosté.

Ako som naznačila, samotná strava, jej zloženie a spôsob prípravy sú druhoradé. Môžete naraziť v zásade na čokoľvek, uvarené síce bez lásky, ale zato podľa noriem. Napríklad dojčiacim ženám na oddelení šestonedelia guru pravidelne servíruje fazuľovú polievku a rizoto s hráškom, čím nepriamo navyšuje spotrebu plienok a tým prispieva k ekonomickému rastu. Na zákusok však zabudnite, jedine ak by sa vám ušiel cisársky rez.   

Ak patríte k tým, ktorým sa cisarák skutočne ušiel, čaká vás ďalší bonus. Pár dní vás nechajú experimentovať s breathariánstvom, čo je vlastne vyššie štádium hospitariánstva. Ja som vydržala len dva dni, pretože nedosahujem duchovnú úroveň hodnú pránickej výživy. A tak som na tretí deň svojej očisty na raňajky doslova zmasakrovala vanilkový puding s piškótami. Na obed sa mi vôbec nebridilo loviť z boxu zvyšok nerozliateho tekvicového prívarku, ktorý by mi za civilizovaných podmienok pripadal ešte chutnejší ako v skutočnosti bol. Vytriezvela som až večer pri takzvanej suchej večeri, čo je mimochodom gastronomický hit celej siete slovenských nemocníc. Nepodávali ju síce v plastovom boxe, ale dva krajce chleba podstupujúce body wrap spolu s luníkom a dvoma obnaženými plátkami diétnej salámy pôsobili dostatočne neatraktívne na to, aby som začala zvažovať prechod späť k breathariánstvu. Našťastie to na druhý deň zachránila raňajková vianočka s džemom. Správny guru vie, kedy zasiahnuť, aby vás motivoval. A aby ste neumreli od hladu.

A teraz to najlepšie. Hospitariánstvo môže vyskúšať úplne každý, pretože je zadarmo. Teda, hradíte ho z odvodov, a preto máte o odvod a o dôvod viac využiť príležitosť. Ak sa vám veľmi chce, môžete si priplatiť za nadštandardnú starostlivosť. Za 18 eur denne nemusíte hospitariánsku stravu konzumovať v spoločných priestoroch, ale box vám prinesú priamo do postele, aby ste sa s ním mohli pomaznať v súkromí. Účinky hospitariánstva sície nie sú trvalo udržateľné a jojo efekt po návrate domov takmer zaručený, ale nakoniec, čo iné by ste od štátu čakali? Buďte radi, že si vylepšenú postavu užijete aspoň krátkodobo, kým sa vám podarí zabudnúť na hlien, boxy a suché večere. Vlastne pardon, až tak dlho nie.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?