Povedzte mame, nech už toľko nevarí

Autor: Lenka Bajzíková | 14.11.2015 o 11:02 | Karma článku: 12,76 | Prečítané:  12079x

Volala mi pani z prieskumnej agentúry a pýtala sa, či sledujem relácie o varení. Akoby nie, teta. Veď televízor máme. Vždy, keď ho pustím, vyrúti sa na mňa kuchár a už aj tasí recept na dnešný deň.

Šéfovia televíznym divákom nadievajú hlavy receptami od skorého rána. Delikatesami nám pasírujú mozgy v obedňajších magazínoch, v hlavnom vysielacom čase aj v prestávkach medzi reklamami. Po dvadsiatej druhej sa pripravujú pokrmy s hviezdičkou, korenené štipľavými nadávkami. Varia Česi aj Slováci. "Vaše jedlo. Absolútne. Nespĺňa naše požiadavky," dramaticky prednáša rozhodca svoj ortieľ spotenému kandidátovi na masteršéfa, akoby práve vynášal rozsudok, či dotyčný bol alebo nebol v byte na Vazovovej. Kamila aj Karolína restujú našu trpezlivosť, koľko varenia sme ešte schopní uniesť. Viete, pani anketárka, ja som minule radšej vypla československý talent, lebo som sa seriózne obávala, že ten cvičený psík začne na svojom lietajúcom tanieri hotoviť home made psie granule.

Varenie sa stalo kultom a hystériou doby. Recepty kypia z webov aj novinových stánkov, z letákov v supermarketoch. Regály v kníhkupectvách sú prešpikované kuchárskymi knihami. Píšu ich herci, moderátori, lekári a úplne všetci. Mať vlastnú kuchárku znamená totiž ešte viac ako byť v Smotánke, lebo tá je vyrobená umelo a navyše nízkotučná. Podsúvajú nám vlastné návody, bez ktorých neprežije žiadna žena, a bejby už tobôž nie. Toľko kulinárskej inšpirácie na varenie tu nebolo od neolitickej revolúcie. Každý nás chce vzdelávať, ako variť zdravo a inovatívne. Nadutí hipsteri učia, ako nevariť, lebo kto neskúsil raw, nevie, čo je nadúvanie. Trvá to už roky. A s akým výsledkom, pýtam sa? Nuž, vážení priatelia, zväčša mizerným.

Výsledkom tohoto instantného kulinárskeho umenia distribuovaného zo všetkých strán je akurát to, že dnes každý, kto vie držať v ruke obracačku, má pocit, že vie variť. A predovšetkým: Je nevyhnutné, aby o tom oboznámil aj širokú verejnosť. Veď čo už len môže ten zženštilý pandrlák z televízie vedieť o kuchyni? Sám nech sa drhne svojimi celými zrnami, sójové bôby nech si zbiera po trávnikoch. A my, horsa do televízie, znárodniť zatuchnuté tajomstvá našich kredencov a odhaliť ovisnuté vnady rodinných kuchárok. Poďme im ukázať, ako sa robí poriadna šnicľa s ryžou a boloňské špagety. Lebo také čosi ešte svet nevidel. Aj keby sme pritom mali zistiť, že naša mama varí ešte horšie ako tá ich.

Gazdinky, podkasajme fertuchy a s rozbehom skočme na weby, pridať dvestosedemdesiaty deviaty recept na žemlovku, pretože tá naša je celkom iná a jedinečná. A ty, mladá dievčina, vojvodkyňa z hashtagu, ktorá len pred mesiacom uvarila na internátnej dvojplatničke svoje prvé špagety s morkadelou a dnes už inšpiruje svet sociálnych sietí kulinárskymi fantáziami, vytiahni prosím smartfónček a odfoť nám tie svoje kuracie prsia utopené v syrovej omáčke. A keď ťa nabudúce vezme frajer do reštaurácie, cvakni nám aj to, lebo pospolitý ľud ešte nikdy v živote nevidel steak. Síce ti zatiaľ vychladne jedlo, ale za tých dvadsať lajkov to stojí, no nie?

Taký nápad. Keby sme namiesto ďalšieho receptu poslali všetci niekomu pár eur. Čo ja viem, napríklad niekomu, kto je hladný. Kto sa poteší obyčajnej praženici s rohlíkom aj bez toho, aby si ju odfotil. Nielen preto, že sa to hodí, veď viete, teraz pred Vianocami. Budeme mať z toho dobrý pocit v žalúdku. Možno ešte lepší, ako po hovädzom steaku. Vyskúšajte.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?