Spoveď kuchára-samouka alebo Antikuchárka 2009

Autor: Lenka Bajzíková | 24.10.2009 o 15:30 | (upravené 6.11.2015 o 13:19) Karma článku: 16,32 | Prečítané:  3579x

Za čias, keď sa učili variť naše staré matere, veľké caviky sa okolo jedla nerobili. Na špohreltoch bublali dobroty vyrobené z okliešteného repertoáru surovín a z osvedčeného výberu receptov, ktoré sa dedili z pokolenia na pokolen

Samozrejme, nikto nám nebráni ostať pri mamkinom paprikáši a babkiných slivkových guliach. Napísať si postup na lístoček a praxou doviesť až k dokonalosti. Ale čo, keď svet vymyslel toľko ešte onakvejších pochúťok a v potravinách dostať už aj africké bataty? Dá sa nad tým všetkým mávnuť rukou? Nedá. A tak aj ja vystrihujem, zapisujem, zbieram, kombinujem. Potom v kuchyni krútim hlavou nad svojimi výtvormi a hreším hrniec, že mi takú blbosť vôbec "zožral". Ale odradiť sa nedám a vystrihujem, varím a splachujem ďalej. Podobne postihnutým prinášam čiernu listinu receptov, na ktoré som sa v poslednej dobe nechala zlákať. Treba si na ne dať zvlášť bacha, aby ste ich náhodou nezaradili do denného menu a nespôsobili tým traumu svojim stravníkom a hanbu sebe samému (samej). Podotýkam, zvlášť ak ste samouk a riadite sa presne podľa pokynov v recepte.

1. Jablkovo-zelerová polievka (Recepty zo života)

Ak ste sa domnievali, že zelerom sa žiadna polievka pokaziť nedá, je to fatálny omyl. Najmä ak ho zmixujete s jablkami v takom pomere, že z Vás ešte dva dni razí ako z nevetraného zelovocu. Pokiaľ Váš partner nie je vysadený na esencie z koreňovej zeleniny, skúste radšej kyslú fazuľu.

2. Pirohy s olivovou plnkou alias Stredomorské rozbihlavy (Nový čas pre ženy)

Okrem faktu, že z pirohov pripravených podľa tohto receptu by sa dali postaviť nepriestrelné hradby okolo Beckova, olivová plnka v ich útrobách pôsobí tiež akosi napínavo (naplo všetkých, ktorí ju ochutnali).

3. Cestovinový šalát so zázvorom (Dobré jedlo)

Pokiaľ nepatríte k ďumbierofilom, ktorí si k telke bežne pripravujú misku s nasekaným čerstvým zázvorom a prežúvajú ho pri filme, vyhnite sa aj tomuto kulinárskemu nezmyslu. Chleba s maslom namiesto teplej večere ešte nikoho nezabil.

4. Špagety s pomarančovou omáčkou (Rebecca)

Tento exotický pokrm mi takmer rozvrátil vzťah. Šialená zmes prísad pôsobí v styku s chuťovými bunkami priam toxicky a je nezlúčiteľná so stolovaním v akomkoľvek sociálnom prostredí. Môže však poslúžiť, ak "to" plánujete ukončiť a on (ona) to stále nechápe. Mimochodom, omáčka je taktiež využiteľná ako riedidlo.

A dobrá rada na záver: Ak sa neviete zbaviť nutkania vyskúšať recept, ktorý už na pohľad pôsobí bizarne a pozostáva zo surovín, ktoré ani neviete vysloviť, varte z malého množstva a vtedy, keď nikto nie je doma. Šetrí to nervy, peniaze a dobré meno. Veľa šťastia!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

AstraZeneca rozdelila Slovensko na dve časti

Na západe je o ňu extrémny záujem, na východe minimálny.

Dobré ráno

Dobré ráno: Aký bol náš život s Pentou

Bolo to ťažké, ale je to dobrá správa nielen pre žurnalistiku.

Dobrá práca, svadba a dieťa. Mladí to do tridsiatky nestíhajú, no nepodliehajú panike

Za mladých dospelých dnes možno považovať aj štyridsiatnikov.


Už ste čítali?